Śniadanie

Jajka po turecku

Potrzebne składniki:

  • jajka,
  • jogurt grecki,
  • oliwa,
  • pomidor,
  • sól,
  • suszona słodka papryka,
  • suszona mięta,
  • szczypiorek,
  • masło.

Dodajemy świeżo zmieloną sól do jogurtu greckiego, całość mieszamy. Następnie jogurt rozsmarowujemy na talerzu.

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy niewielką ilość masła, wbijamy jajka, zmniejszamy moc palnika i smażymy około 3-4 minut.

Równocześnie w niewielkim naczyniu podgrzewamy oliwę, dosypujemy suszoną słodką paprykę oraz suszone płatki chili.

Gotowe jajka przekładamy na przygotowany wcześniej talerz, polewamy oliwą.

Jajka posypujemy pokrojonymi w drobną kostkę pomidorami, całość przyprawiamy suszoną miętą oraz niewielką ilością szczypiorku.

Śniadanie gotowe! Najlepiej smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem oraz gorącą kawą.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *