Jajka po turecku
Potrzebne składniki:
- jajka,
- jogurt grecki,
- oliwa,
- pomidor,
- sól,
- suszona słodka papryka,
- suszona mięta,
- szczypiorek,
- masło.

Dodajemy świeżo zmieloną sól do jogurtu greckiego, całość mieszamy. Następnie jogurt rozsmarowujemy na talerzu.

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy niewielką ilość masła, wbijamy jajka, zmniejszamy moc palnika i smażymy około 3-4 minut.
Równocześnie w niewielkim naczyniu podgrzewamy oliwę, dosypujemy suszoną słodką paprykę oraz suszone płatki chili.
Gotowe jajka przekładamy na przygotowany wcześniej talerz, polewamy oliwą.

Jajka posypujemy pokrojonymi w drobną kostkę pomidorami, całość przyprawiamy suszoną miętą oraz niewielką ilością szczypiorku.

Śniadanie gotowe! Najlepiej smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem oraz gorącą kawą.
Smacznego!
