Makaron z bazyliowym pesto
Do przygotowania tego przepisu będą potrzebne:
- bazylia
- czosnek
- parmezan
- orzechy nerkowca
- oliwa
- przyprawy: pieprz i sól
- makaron
Czas przygotowania: 20 minut
Przepis jest łatwy i przyjemny w wykonaniu, ale wymaga posiadania rozdrabniacza/siekacza.
Zaczynamy!
- Wstawcie wodę na makaron, a gdy makaron zacznie się gotować, przygotujcie pesto.

- Do przepisu użyłam bazylii w doniczce, którą obrałam całkowicie z liści (zostawiłam dwie kępki na dekoracje), do tego garść orzechów, garść parmezanu, dwa ząbki czosnku – użyłam polskiego czosnku, który jest najlepszy na świecie (jeżeli wolicie delikatniejszą wersję – użyjcie jednego ząbku), oliwa, pieprz i sól (uwaga na sól, sam parmezan jest już słony, więc lepiej dosolić na koniec). Całość wrzuciłam do rozdrabniacza.

- Po zblendowaniu powinniście uzyskać w miarę gładką papkę. Uwaga! Teraz rozpoczyna się cała zabawa, czyli doprawianie. Osobiście po zblendowaniu całości, dodałam jeszcze więcej oliwy i parmezanu (uwielbiam) oraz trochę wody z gotującego się makaronu. Decyzję, co i w jakiej ilości chcecie sobie dodać, pozostawiam Wam – najlepiej znacie swoje brzuchy i wiecie co im będzie smakowało 😉

- Po ugotowaniu makaronu, w osobnej misce/garnku po ugotowanym makaronie – gdzie Wam wygodniej, mieszacie pesto z makaronem, tak aby oba składniki dokładnie się połączyły.
- Gotowe danie przekładacie na talerz, ozdabiacie rozdrobnionymi orzechami, parmezanem i bazylią, robicie pamiątkowe zdjęcie i zajadacie.
Smacznego!


