Babka (prawie) marmurkowa
Co będzie potrzebne (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
- 225g masła (plus do wysmarowania formy)
- 300g mąki pszennej
- 220g drobnego cukru
- 125ml mleka
- 4 jajka „zerówki”
- 1,25 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- sól
- tabliczka gorzkiej czekolady

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia.
Do misy miksera wkładamy masło oraz cukier. Ucieramy do uzyskania puszystej masy. Dodajemy po jednym jajku, dokładnie ucieramy przed dodaniem kolejnego składnika. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy. Do uzyskanej puszystej masy przesiewamy mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Wlewamy mleko i mieszamy do połączenia składników.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy przestudzoną czekoladę, ponownie mieszamy do połączenia się składników. Od tego ile ciasta przeznaczymy do wymieszania z czekoladą zależy jak bardzo czekoladowa babka wyjdzie. Polecam proporcje 2/3 ciasto waniliowe, 1/3 ciasto czekoladowe – moim zdaniem przy takiej proporcji można uzyskać ładny, marmurkowy wzór. Tym razem użyłem proporcji po około 50% każdego ciasta i babka wyszła mocno czekoladowa.
Formę do pieczenia smarujemy masłem, delikatnie oprószamy mąką. Ciasto do formy wkładamy na zmianę warstwami, raz jasną, raz ciemną masę – powtarzamy na całej długości formy. Po włożeniu całości ciasta do formy robimy widelcem albo patyczkiem zygzaki, które mają za zadanie zrobienie czekoladowych, marmurkowych wzorów.
Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 80 minut (albo do tzw. suchego patyczka).
