Obiad,  Szybki obiad

Spaghetti alla puttanesca

Potrzebne składniki:

  • spaghetti,
  • pomidorki koktajlowe,
  • czarne oliwki,
  • anchois,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz.

Makaron wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy al dente. Bułkę tartą prażymy na patelni do osiągnięcia złocistego koloru. Pomidorki kroimy na połówki, oliwki na 3 części. Na większą patelnię wrzucamy fileciki anchois (całą zawartość słoiczka albo puszki – razem z płynem. Podsmażamy kilka minut.

Kiedy makaron będzie gotowy, przelewamy niecałą szklankę wody z gotującego się makaronu na patelnię, na której smażymy anchois. Odcedzamy makaron i przekładamy go na patelnię z sosem.

Makaron doprawiamy pieprzem . Zmniejszamy gaz, mieszamy makaron z całą zawartością patelni. Jeżeli przelaliśmy za dużo wody – redukujemy gotując.

Po wymieszaniu składników, przekładamy spaghetti na talerze, posypujemy uprażoną wcześniej bułką tartą.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *