Spaghetti alla puttanesca
Potrzebne składniki:
- spaghetti,
- pomidorki koktajlowe,
- czarne oliwki,
- anchois,
- bułka tarta,
- sól,
- pieprz.

Makaron wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy al dente. Bułkę tartą prażymy na patelni do osiągnięcia złocistego koloru. Pomidorki kroimy na połówki, oliwki na 3 części. Na większą patelnię wrzucamy fileciki anchois (całą zawartość słoiczka albo puszki – razem z płynem. Podsmażamy kilka minut.

Kiedy makaron będzie gotowy, przelewamy niecałą szklankę wody z gotującego się makaronu na patelnię, na której smażymy anchois. Odcedzamy makaron i przekładamy go na patelnię z sosem.

Makaron doprawiamy pieprzem . Zmniejszamy gaz, mieszamy makaron z całą zawartością patelni. Jeżeli przelaliśmy za dużo wody – redukujemy gotując.

Po wymieszaniu składników, przekładamy spaghetti na talerze, posypujemy uprażoną wcześniej bułką tartą.



Jeden komentarz
Krzysztof Grabis
Sprawdzone, bułka tarta robi robotę. Nigdy bym na to nie wpadł.